Przepis na brúnaðar kartöflur czyli ziemniaki w karmelu

Ziemniaki powinny być młode i jak najmniejsze. Obieramy je i gotujemy. Bardzo ważne! Po ugotowaniu chłodzimy je pod zimną wodą. W przeciwnym razie skrobia miesza się potem z karmelem i nie będzie takie smaczne. Karmel. Na 1 kg ziemniaków potrzebujemy:100 g cukru50 ml wody30g masłaRozpuszczamy cukier w wodzie. Rozgrzewamy patelnię lub garnek (patelnia nie z teflonu tylko metalowa). Palnik tak na trochę więcej niż średnia moc. Wylewamy zawartość na patelnię. Kiedy cukier będzie już brązowawy, a większość wody wyparuje- dodajemy masło. Na początku powstanie trochę piany i kiedy już zniknie to dodajemy ziemniaki. Mieszamy wszystko razem przez ok.10 min. 

Gotowe 🙂

Alternatywny przepis na karmel do ziemniaków to 200 ml śmietany i 2 paczki cukierków Wherter’s Original. Kolejny: na patelni ubrązowić 60g cukru dodając łyżkę wody. Następnie dodajemy 30g masła. Niektórzy rozpuszczają też cukier i potem dodają śmietany (wszystko na oko).