Popisowe danie na spotkania rodzinne lub imprezy. Proste, lecz nieco czasochłonne i bardzo kaloryczne. Najlepiej wykonać je dzień przed podaniem. Może być z jednym nadzieniem lub kilkoma naraz.
Składniki:
Podstawa tortu:
Kromki chleba tostowego bez skórek (lub gotowe pieczywo do tortu chlebowego dostępne na Islandii)
500g majonezu
400g śmietany 36%
1-2 łyżeczki musztardy dijon
Sól i pieprz
Propozycje nadzienia:
Nadzienie krewetkowe:
500g ugotowanych krewetek
½-1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta pieprzu cayenne
Nadzienie jajeczne:
8 jaj ugotowanych na twardo, pokrojonych drobno
1-2 pory (zielona część), drobno pokrojone
Nadzienie mięsne:
200-250g szynki pokrojonej drobno
1 mała puszka mieszanki warzywnej
Można wykonać również nadzienie według własnego pomysłu i użyć np.wędzonego łososia czy samej mieszanki warzywnej.
Wykonanie:
Mieszamy razem majonez, śmietanę i musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Odlewamy 100-150g, resztę mieszamy z nadzieniem. Jeśli tort ma mieć kilka nadzień to każde przygotowujemy w osobnym naczyniu.
Układamy tort warstwami: chleb-nadzienie-chleb-nadzienie itd. Jeśli używamy kilku nadzień to każdy powinien być na innej warstwie. Na sam koniec układamy na wierzchu chleb. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Następnie na wierzch wylewamy odlaną masę majonezu ze śmietaną i ozdabiamy tort według uznania.
Smacznego!
Autor tekstu: Ewelina Gąciarska