Plokkfiskur: przez lata był podstawowym daniem Islandczyków. Proste i z łatwo dostępnych składników, jednocześnie dostarcza dużo białka i tłuszczy.
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 500 g ryby morskiej (najlepiej łupacz lub dorsz)
- Pół cebuli
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki
- 100 ml mleka
- Sól i pieprz
- 100g żółtego sera
Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki, w drugim garnku gotujemy na małym ogniu rybę w niewielkiej ilości wody.
W tym czasie przygotowujemy sos w rondelku. Rozpuszczamy masło, smażymy na nim cebulę, pilnując by się nie zbrązowiła. Dodajemy mleko i mąkę cały czas mieszając by powstała konsystencja sosu.
Odcedzamy ziemniaki. Po ugotowaniu ryby, nie wylewamy wody. Dodajemy ziemniaki do ryby, ugniatamy razem. Następnie wlewamy powstały sos, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzch dodajemy żółty ser. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 5-10 min.
Tradycyjnie podawany z islandzkim chlebem rúgbrauð, można podać z pumperniklem.
Przepis na islandzki chlebek, tradycyjnie podawany do plokkfiskur, znajdziesz tu: https://naislandii.pl/2020/11/22/rugbraud-przepis/