Plokkfiskur: przez lata był podstawowym daniem Islandczyków. Proste i z łatwo dostępnych składników, jednocześnie dostarcza dużo białka i tłuszczy.

Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 500 g ryby morskiej (najlepiej łupacz lub dorsz)
  • Pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • Sól i pieprz
  • 100g żółtego sera

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki, w drugim garnku gotujemy na małym ogniu rybę w niewielkiej ilości wody.

W tym czasie przygotowujemy sos w rondelku. Rozpuszczamy masło, smażymy na nim cebulę, pilnując by się nie zbrązowiła. Dodajemy mleko i mąkę cały czas mieszając by powstała konsystencja sosu.

Odcedzamy ziemniaki. Po ugotowaniu ryby, nie wylewamy wody. Dodajemy ziemniaki do ryby, ugniatamy razem. Następnie wlewamy powstały sos, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzch dodajemy żółty ser. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 5-10 min.

Tradycyjnie podawany z islandzkim chlebem rúgbrauð, można podać z pumperniklem.

Przepis na islandzki chlebek, tradycyjnie podawany do plokkfiskur, znajdziesz tu: https://naislandii.pl/2020/11/22/rugbraud-przepis/