Jednym z najpopularniejszych islandzkich wypieków są kleinur. Można powiedzieć, że jest kuzyn pączka i faworka. Proste w wykonaniu i można je wykonać również z dostępnych w Polsce składników.
Składniki
- 550g mąki + trochę do wyrabiania ciasta
- 170g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka hjartarsalt (węglan amonu, można zastąpić sodą)
- szczypta soli
- 50g roztopionego masła
- 1 jajko
- 250 ml AB mjólk (można użyć naturalnego jogurtu)
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1,5 łyżeczki aromatu cytrynowego
- 1,5 łyżeczki aromatu kardamonowego (można użyć kardamonu w proszku)
- Olej do smażenia
Wykonanie
Mieszamy wszystkie suche składniki razem. Następnie dodajemy pozostałe. Wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy do momentu aż ciasto nie zacznie się lepić do rąk i stolnicy. W międzyczasie rozgrzewamy w wysokim garnku olej. Wałkujemy ciasto na grubość ok.0,5 cm. Następnie wycinamy romby i formujemy ciasto na styl faworków/chrustów.

Gotowe kleiny wrzucamy do gorącego oleju i smażymy aż nie będą brązowe. Gotowe wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku, ale nie za długo, gdyż mogą być potem za suche.
Smacznego!