Jednym z najpopularniejszych islandzkich wypieków są kleinur. Można powiedzieć, że jest kuzyn pączka i faworka. Proste w wykonaniu i można je wykonać również z dostępnych w Polsce składników.

Składniki

  • 550g mąki + trochę do wyrabiania ciasta
  • 170g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka hjartarsalt (węglan amonu, można zastąpić sodą)
  • szczypta soli
  • 50g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 250 ml AB mjólk (można użyć naturalnego jogurtu)
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki aromatu kardamonowego (można użyć kardamonu w proszku)
  • Olej do smażenia

Wykonanie

Mieszamy wszystkie suche składniki razem. Następnie dodajemy pozostałe. Wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy do momentu aż ciasto nie zacznie się lepić do rąk i stolnicy. W międzyczasie rozgrzewamy w wysokim garnku olej. Wałkujemy ciasto na grubość ok.0,5 cm. Następnie wycinamy romby i formujemy ciasto na styl faworków/chrustów.

Gotowe kleiny wrzucamy do gorącego oleju i smażymy aż nie będą brązowe. Gotowe wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku, ale nie za długo, gdyż mogą być potem za suche.

Smacznego!